Bezpieczna żywność i racjonalne żywienie podstawą zdrowia człowieka

W dniach 17 i 18 września 2015 roku na Wydziale Farmaceutycznym z Oddziałem Analityki Medycznej Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu odbyło się XXIV Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne. „Bezpieczna żywność i racjonalne żywienie podstawą zdrowia człowieka” to przewodnie hasło, tego największego dorocznego spotkania specjalistów z dziedziny analizy żywności i żywienia człowieka.
- galeria zdjęć -

W tym roku sympozjum organizowała Katedra i Zakład Bromatologii i Dietetyki Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu pod auspicjami Ogólnopolskiej Sekcji Bromatologicznej Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego, Zespołu Higieny Żywności i Żywienia Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN oraz Zespołu Analityki Żywności Komitetu Chemii Analitycznej PAN. W sympozjum wzięło udział blisko 100 uczestników reprezentujących uczelnie wyższe, instytuty naukowo-badawcze oraz różne ośrodki zajmujące się analizą żywności i żywienia człowieka.
Podstawowym celem sympozjum była wymiana doświadczeń w zakresie żywności funkcjonalnej i dietetycznej. Sporo uwagi poświęcono składnikom bioaktywnym w żywności, suplementom diety oraz nowoczesnym metodom analizy żywności. Mówiono także o aspektach żywieniowych i zdrowotnych różnych diet oraz wpływie procesów technologicznych na jakość żywności i interakcjach leków z żywnością.
Podczas sympozjum zostały wygłoszone 4 referaty plenarne: Interakcje pomiędzy niektórymi składnikami suplementów diety a wybranymi lekami hipoglikemicznymi; Nanocząstki a zdrowie; Wpływ alkoholu i palenia papierosów na metabolizm wielonienasyconych kwasów tłuszczowych; Przemiany tłuszczów podczas smażenia a jakość żywności.
Wyniki różnych prac badawczych przedstawiono w 16 doniesieniach ustnych. Zaprezentowano je też w postaci aż 110 plakatów. Sesję plakatową podzielono tematycznie na: Aspekty zdrowotne żywienia, Bezpieczeństwo i jakość żywności, Wartość odżywcza i składniki bioaktywne żywności, Żywność i żywienie – badania in vivo, in vitro oraz Varia.

Przewodnicząca Komitetu Organizacyjnego
prof. dr hab. Halina Grajeta