Główne kierunki badawcze

  1. Badania wartości odżywczej i zdrowotnej produktów żywnościowych, oznaczanie zawartości składników odżywczych w żywności, głównie składników mineralnych, kwasów tłuszczowych i steroli.
  2. Ocena sposobu żywienia i zwyczajów żywieniowych różnych grup ludności w aspekcie profilaktyki chorób cywilizacyjnych.
  3. Badania biologiczne nad skutkami interakcji między składnikami odżywczymi zawartymi w dietach doświadczalnych w ilościach niezbilansowanych do potrzeb organizmu.
  4. Badania nad skutkami interakcji lek – pożywienie i ocena wpływu składników odżywczych pożywienia na działanie leków.

 

 Publikacje

 

1. Koon Teo, Clara K. Chow, Mario Vaz, Sumathy Rangarajan, Salim Yusuf; The PURE Investigators [contrib. Ryszard Andrzejak, Andrzej Szuba, Katarzyna Zatońska, Rafał Ilow, et al.]: The Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) study: examining the impact of societal influences on chronic noncommunicable diseases in low-, middle-, and high-income countries. Am.Heart J. 2009 Vol.158 no.1; s.1-7, 7.e1
2. Monika Krzysik, Halina Grajeta, Anna Prescha.: Effect of pectin and cellulose on the content of minerals in the femur of rats. Pol.J.Food Nutr.Sci. 2009 Vol.59 no.4; s.357-360
3. Joanna Pieczyńska, Anna Prescha, Rafał Ilow, Joanna Kokorska, Katarzyna Neubauer, Adam Smereka, Halina Grajeta, Jadwiga Biernat, Leszek Paradowski.: Dietary habits of patients with inflammatory bowel disease - a short report. Pol.J.Food Nutr.Sci. 2009 Vol.59 no.1; s.91-93
4. Maria Drzewicka, Halina Grajeta, Joanna Kokot.: Nutritional value and quality of organic food. W: New concepts in food evaluation : nutraceuticals - analyses - consumer ; ed. by Tadeusz Trziszka, Maciej Oziembłowski; Wrocław : Wydaw. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2009; s.103-112
5. Rafał Ilow, Bożena Regulska-Ilow, Alicja Kowalisko, Jadwiga Biernat, Andrzej Szuba, Tomasz Zdrojewski, Łukasz Wierucki.: Prevalence of metabolic syndrome in the adult population of Wroclaw. W: Scientific Poster Session "Pure and Interstroke". Beijing, China, November 28, 2009. Abstracts; [poz.29]
6. R. Ilow, B. Regulska-Ilow, G. Walkiewicz, J. Biernat, A. Kowalisko.: Evaluation of bioflavonoid intake in the diets of 50-year-old inhabitants of Wrocław. Adv.Clin.Exp.Med.2008 Vol.17 nr 3; s.327-336
7. A. Okruszek, J. Książkiewicz, J. Wołoszyn, J. Biernat, G. Haraf, A. Orkusz.: Selected egg quality traits of Pekin type ducks from conservative flocks. Arch.Geflugelk.2008 Vol.72 no.6; s.269-27
8. M. Krzysik, H. Grajeta, A. Prescha.: Chromium content in selected convenience and fast foods in Poland. Food Chem.2008 Vol.107 no.1; s.208-212
9. J. Pieczyńska, H. Grajeta, R. Weber, J. Biernat: Dietary carbohydrate content influences boron's effect on lipid and protein indices in rats. Biol. Trace Elem. Res. 2007 Vol.115 no.2; s.137-146
10. R. Ilow, K. Płonka, B. Regulska-Ilow, J. Biernat: Assessment of fruit and vegetable intake among the population of junior high school students from Olesnica. Rocz. PZH 2007 T.58 nr1; s.237-243
11. A. Krasowska, A. Piasecki, A. Polinceusz, Anna Prescha, K. Sigler.: Amphiphilic amine-N-oxides with aliphatic alkyl chain act as efficient superoxide dismutase mimics, antioxidants and lipid peroxidation blockers in yeast. Folia Microbiol. 2006 Vol.51 no.2; s.99-107
12. Jadwiga Biernat, Halina Grajeta, Maria Drzewicka, Rafał Ilow, Bożena Regulska-Ilow, Eliza Lamer-Zarawska.: Wpływ tłuszczów diety oraz flawonoidów tarczycy bajkalskiej na hipolipemiczne działanie fenofibratu u szczurów doświadczalnych. Bromat.Chem.Toksykol. 2006 T.39 supl.; s.559-562