Termowaga (TG) model TG 209 F1 Libra produkcji Netzsch z automatycznym podajnikiem próbek (ASC)

» zobacz zdjęcie 1 (JPG)
» zobacz zdjęcie 2 (JPG)
» zobacz broszurę producenta (PDF)
 

Charakterystyka możliwości badawczych:
Termowaga TG 209 F1 Libra® umożliwia rejestrację zmian masy badanej substancji
w zależności od zmian temperatury lub upływu czasu spowodowane przez: przemiany fazowe (np. parowanie, sublimacja), rozkład, utlenianie. Badania TG pozwalają ustalić optymalny zakres temperatur suszenia i prażenia osadów analitycznych. Metodę termograwimetrii stosuje się do oznaczania wilgoci, analizy składu stechiometrycznego i identyfikacji produktów rozkładu, porównywania trwałości termicznej, charakterystyki surowców.

Podstawowe dane techniczne TG 209 F1 Libra® :

  • Piec ceramiczny odporny na działanie czynników agresywnych,
  • Zakres ważenia: do 2g,
  • Rozdzielczość: 0.1 µg,
  • Zakres temperatury: (20°C) RT do 1100°C (na próbce),
  • Max. temperatura pracy pieca: 1100°C,
  • Szybkość grzania/chłodzenia: 0.001K/min - 200K/min (zależnie od zakresu temp.),
  • Czas schładzania: 12 min w zakresie 1100°C - 100°C),
  • Automatyczny podajnik próbek ASC, z możliwością obsługi do 64 tygli,
  • Objętość tygla pomiarowego: do 350 µl (max. 300 µl/ASC),
  • Atmosfera: obojętna, utleniająca, redukcyjna, statyczna, dynamiczna,
  • Termostatowana obudowa systemu ważącego,
  • Wbudowane trzy masowe kontrolery przepływu gazów dla dwóch gazów płuczących oraz gazu ochronnego,
  • Próżnioszczelna konstrukcja zapewniająca próżnię do 10-2 mbar (1Pa),
  • Funkcja BeFlat® automatycznej kompensacji wpływu czynników zewnętrznych,
  • Funkcja c-DTA® umożliwiająca rejestrację sygnału DTA informującego o procesach energetycznych zachodzących w próbce,
  • Opcje oprogramowania: wyznaczanie temp. początku, końca przemiany fazowej lub procesu ubytku masy (rozkładu próbki) oraz maksimum piku, wyznaczanie ubytku masy w % lub jednostkach masy (μg, mg), wyznaczanie masy końcowej próbki jako % masy początkowej, wygładzanie krzywych, funkcję eksportu danych w różnych formatach.