BROMATOLOGIA
Ćwiczenia z przedmiotu Bromatologia odbywać się będą na sali ćwiczeniowej Katedry i Zakładu Bromatologii i Dietetyki:
- dla grupy A we wtorki w godz. 9.00-12.00
- dla grupy B w poniedziałki w godz. 11.30-14.30
- dla grupy C w środy w godz. 8.30-11.30
UWAGA !!! Ćwiczenia rozpoczynają się:
- dla grupy A - 5.10.2021
- dla grupy B - 4.10.2021
- dla grupy C - 6.10.2021
Informacje dla studentów IV roku Farmacji
Program ćwiczeń
Plan ćwiczeń
Wykaz podręczników
Regulamin ćwiczeń laboratoryjnych
Tematy wykładów z przedmiotu Bromatologia
Sprawozdania z ćwiczeń:
- białko i witaminy
- składniki mineralne - I pracownia
- składniki mineralne - II pracownia
- tłuszcze
- węglowodany - I pracownia
- węglowodany - II pracownia
- interakcje
- ocena sposobu żywienia
- zanieczyszczenia
Na pierwszą pracownię z oceny sposobów żywienia proszę zapisać swój jadłospis zawierający wszystkie spożyte w ciągu trzech dni (w tym jednego dnia weekendowego) produkty spożywcze z uwzględnieniem wszelkiego rodzaju napojów i ilości dodanego cukru/miodu, sposobu obróbki termicznej, zawartości tłuszczu – w przypadku produktów mlecznych, rodzaju stosowanego tłuszczu do smarowania pieczywa (może być nazwa handlowa), gatunku zwierząt rzeźnych, rodzaju pieczywa i produktów zbożowych. Wszystkie porcje produktów proszę zanotować w miarach domowych (łyżka, łyżeczka, talerz, kubek, szklanka, sztuka) lub po zważeniu – w gramach.
JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI
Plan zajęć
Materiały niezbędne do udziału w seminariach zawarte sa w pozycji "Przewodnik do wdrażania zasad GMP/GHP i systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego".
- wykład 4
- wykład 5
Ćwiczenia:
- ćwiczenie nr 2 - bezpieczeństwo i higiena żywności
- ćwiczenie nr 3 - warunki higieniczno-sanitarne produkcji potraw
- ćwiczenie nr 4 - wymagania sanitarne dotyczące pomieszczeń związanych z produkcją żywności
ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNA i GMO
Plan zajęć
DIAGNOSTYKA LABORATORYJNA
Plan zajęć
METODOLOGIA BADAŃ ŻYWIENIOWYCH
Plan zajęć
ANALIZA I OCENA JAKOŚCI ŻYWNOŚCI
Plan zajęć
Program ćwiczeń
Regulamin zajęć
.
Wykłady:
- wykład 1
- wykład 2 i 3
- wykład 6
.
Sprawozdania:
- składniki mineralne
- białko i witaminy
- dodatki
- tłuszcze, analiza żywności
- węglowodany
ŚRODKI SPOŻYWCZE SPECALNEGO PRZEZNACZENIA ŻYWIENIOWEGO
Plan zajęć
TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I POTRAW
Plan zajęć
PODSTAWY DIAGNOSTYKI LABORATORYJNEJ
Plan zajęć
Regulamin ćwiczeń
USTAWODAWSTWO ŻYWNOŚCIOWO-ŻYWIENIOWE
Plan zajęć
EPIDEMIOLOGIA ŻYWIENIA
Plan zajęć
HIGIENA, TOKSYKOLOGIA I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
Plan zajęć
Tematy wykładów
Regulamin ćwiczeń
Ćwiczenia:
- ćwiczenie 1 - sprawozdanie
- ćwiczenie 2 - sprawozdanie
- ćwiczenie 3 - sprawozdanie
- ćwiczenie 4 - sprawozdanie
- ćwiczenie 5 - sprawozdanie
METODOLOGIA BADAŃ ŻYWIENIOWYCH (dietetyka II rok I stopnia)
Plan zajęć
CHEMIA ŻYWNOŚCI
Plan ćwiczeń
Tematy wykładów
Regulamin ćwiczeń
Sprawozdanie
- białka
- instrukcje do ćwiczeń z białek
- węglowodany
- instrukcje do ćwiczeń z węglowodanów
- tłuszcze
- instrukcje do ćwiczeń z tłuszczów
- witaminy
- instrukcje do ćwiczeń z witamin
- barwniki
- instrukcje do ćwiczeń z barwników
- konserwanty i przeciwutleniacze
- substancje smakowe
- instrukcje do ćwiczeń z konserwantów, przeciwutleniaczy i substancji smakowych
Wykłady - program wykładów.
Erasmus Students
Schedule Food Science Tuesday